Η έκφραση Anno Domini (συντομογραφία AD) σημαίνει "το έτος του Κυρίου" και χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον αριθμό των ετών από εκείνο στο οποίο θα τοποθετήσει την Ενσάρκωση και Γέννηση του Ιησού Χριστού.

   Anno Domini είναι μια συντομογραφία του λατινικού τύπου είναι "annus ab Incarnatione Domini nostri Jesu Christi" (το έτος από την ενανθρώπιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού), και ο τύπος της Λατινικής "annus a Nativitate Domini nostri Jesu Christi" (έτος της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού).

   Αυτό το σύστημα αρίθμησης των ετών, σύμφωνα με το Anno Domini είναι σήμερα κυρίαρχη θέση σε πολλές χώρες του κόσμου, τόσο για εμπορική χρήση και για επιστημονικούς. Για αρκετές δεκαετίες, στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πρότυπο που αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, η οποία προτείνει στα γραφεία της για να συνοδεύσει την εν λόγω ημερομηνία σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που επελέγη για την επέκταση των εγγράφων του.

   Τα χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού "post Christum natum" επίσης αναφέρεται με συνώνυμα:
A.D. "Anno Domini"
d.C. "μετά Χριστόν"
e.V. "Κοινή εποχή"
C.Ε. "Κοινή Eποχή" στις αγγλόφωνες χώρες
u.Z. "unserer Zeitrechnung" στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

   Προηγούμενη αυτά αντί με συνώνυμα:
a.C. "προ Χριστού"
a.e.V. "πριν από την Κοινή εποχή"
B.C. "Προ Χριστού" ή B.C.E. "Πριν από την Κοινή Εποχή" σε αγγλόφωνες χώρες
v.u.Z. "vor unserer Zeitrechnung" στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

   Αν και ο όρος Anno Domini ήταν σε ευρεία χρήση από τον ένατο αιώνα, ο όρος "Προ Χριστού" και τα συνώνυμα δεν ήταν διαδεδομένη μέχρι τα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα.

ιουλιανό ημερολόγιο

   Το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι ένα ηλιακό ημερολόγιο, το οποίο βασίζεται στον κύκλο των εποχών. Αναπτύχθηκε από τους Έλληνες αστρονόμος Sosigenes της Αλεξάνδρειας και εκδίδονται από τον Ιούλιο Καίσαρα (εξ ου και το όνομα), υπό την ιδιότητά του ως Pontifex Maximus, το έτος 46 π.Χ..

   Η μεταρρύθμιση του Ιουλιανού, στην ουσία, πήρε το αιγυπτιακό ημερολόγιο αναμορφώθηκε με διάταγμα της Canopus και κοίταξε την αρχή του έτους από την 1η Ιανουαρίου, ενώ η πρώτη ήταν την 1η Μαρτίου.

   Τα ονόματα των μηνών του Ιουλιανό ημερολόγιο είναι εκείνα που προέρχονται από την αρχαία ρωμαϊκή ημερολόγιο, με κάποιες αλλαγές από τους αυτοκράτορες:

1. Ianuarius: μήνας αφιερωμένος στον Ιανό (Janus), διπρόσωπος θεός, συμβολικά σηματοδοτεί την μετάβαση από το προηγούμενο έτος στο επόμενο. Ianua στα λατινικά σημαίνει "πόρτα", μια άλλη αναφορά στην αλλαγή του έτους.
2. Februarius: sabina Februa προέρχεται από τη λέξη «κάθαρση» σε αυτό το μήνα γινόταν ο καθαρισμός των πεδίων πριν είχαν καλλιεργηθεί.
3. Martius: μήνας αφιερωμένος στον Άρη, το θεό του πολέμου.
4. Aprilis: πιστεύεται ότι προέρχεται από την ετρουσκική Apru λέξη και αναφέρεται στην Αφροδίτη, που είναι η Αφροδίτη.
5. Maius: αφιερωμένο στην Maia, η θεά της γονιμότητας, αυτό το μήνα γινόταν σε ένα τελετουργικό σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί η γονιμότητα των αγρών.
6. Iunius: αφιερωμένο στη θεά Ήρα, που είναι Juno.
7. Iulius: τον Ιούλιο Καίσαρα αφιερωμένη στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα.
8. Augustus: Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Οκταβιανό αφιερωμένος στον Αύγουστο, ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος.
9. September: ο έβδομος μήνας του αρχαίου ημερολογίου του Ρωμύλου, ο οποίος είδε τον Μάρτιο, καθώς τον πρώτο μήνα.
10. October: ο όγδοος μήνας του ημερολογίου του Ρωμύλου.
11. November: ο ένατος μήνας του ημερολογίου του Ρωμύλου.
12. December: το δέκατο μήνα του ημερολογίου του Ρωμύλου.

   Το έβδομο μήνα (Quintilis) ήταν αφιερωμένη στον Ιούλιο Καίσαρα το 44 π.Χ. από τον Μάρκο Αντόνιο, το όγδοο (sextilis) να Οκταβιανός Αύγουστος κατά το έτος 8 π.Χ. (Lex de καντίνες Pacuvia Αυγούστου). Μερικά κείμενα σήμερα την αλλαγή του ονόματος κατά το έτος 26 Αυγούστου ή έτος 23 π.Χ., αλλά η ημερομηνία του Lex Pacuvia είναι βέβαιο.

   Παρά το γεγονός ότι την εβδομάδα αποκλειστικά από επτά ημέρες (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), έχει ήδη θέσει σε αιγυπτιακό ημερολόγιο, το έτος 321 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος διέταξε μόνιμα. Επιπλέον, διατάχθηκε την Κυριακή (πεθαίνει solis) ημέρα ανάπαυσης αφιερωμένη στο θεό Ήλιο, αντί για το Σάββατο, παραδοσιακά, όχι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για τα έθνη, όπως αν ο Ιησούς Χριστός είχε πεθάνει την έκτη ημέρα του εβραϊκού εβδομάδα, θα πρέπει να να αναστηθεί Κυριακή.

   Από την άλλη πλευρά, γνώρισε επίσης μια άλλη πολύ δημοφιλής θρησκεία: η λατρεία του Μίθρα, του θεού των συμφώνων φιλίας και στην περσική θρησκεία της περιόδου Βεδική που λάτρευαν τον ήλιο και το παράγωγό του Sol Invictus (Ανίκητος Ήλιος), εξ ου και η συνεργασία μεταξύ των ήλιο και τον Ιησού Χριστό, ο Κωνσταντίνος εργάστηκε για την προώθηση αυτής της νέας, αλλά άγνωστη στους περισσότερους, θρησκεία (χριστιανισμός).

   Το Ιουλιανό ημερολόγιο ήταν μέχρι τότε το επίσημο ημερολόγιο της Ρώμης και τους τομείς του, τότε η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς είχαν εκχριστιανιστεί. Έτος 1582 μ.Χ. έχει αντικατασταθεί από το Γρηγοριανό ημερολόγιο με διάταγμα του Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ? Διαφορετικές χώρες, αλλά συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, μετά την προσαρμογή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ του δέκατου όγδοου και εικοστού αιώνα. Μερικές εκκλησίες αποτελούν μέρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο ως λειτουργικό ημερολόγιο του. Το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι επίσης η βάση της παραδοσιακής ημερολόγιο Berber Βόρεια Αφρική.

   Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, οι δίσεκτο χρόνου χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι το μήκος του τροπικού χρόνου (ή ηλιακής χρόνια) δεν δίνεται από έναν ακέραιο αριθμό ημερών. Η επιπλέον ημέρα προστίθεται μετά τον Φεβρουάριο του 24. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ρωμαίοι είχαν τη συνήθεια να μετράει τις ημέρες για κάθε μήνα αφαίρεση ορισμένων εορτών μετρώντας την ημέρα της αναχώρησης, τόσο μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, υπάρχουν ακριβώς έξι ημέρες (24-25-26-27-28-1).

   Σε δίσεκτους καιρούς, με 29 ημέρες του Φεβρουαρίου, η 24η, η οποία ήταν "Sexto die" θα γίνει "Septimo die". Αλλά δεδομένου ότι "Septimo die" ήταν 23 ημέρες, δεν είναι σε θέση να καλέσετε το 24 "Septimo die" τον αποκάλεσε "δις Sexto die". Εξ ου και το όνομα "δίσεκτο έτος".

   Sosigenes έχει διαπιστωθεί ότι ένας κάθε τέσσερα χρόνια, είναι ένα δίσεκτο έτος: με αυτόν τον τρόπο το μέσο έτος Julian ήταν 365 ημέρες και ένα τέταρτο. Ως εκ τούτου, το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι κυκλική κάθε 4 χρόνια ισοδυναμούν με 365 × 4 +1 = 1461 ημέρες (δεν διαιρείται με το 7) και, λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες της εβδομάδας, το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι κυκλική κάθε 1461 × 7 = 10227 ημέρες, ισοδυναμεί με ένα 4 × 7 = 28 χρόνια. Η διαφορά με το τροπικό έτος είναι έτσι μόνο 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, μια πολύ ακριβή ακρίβεια για την εποχή του.

   Αυτή η διαφορά των περίπου εκατοστών ημέρα, αλλά συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, έτσι ώστε η ημερομηνία έναρξης των εποχών μετακινηθεί (χάνετε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια). Αυτό το φαινόμενο ήταν γνωστό στους αστρονόμους μεσαιωνική? Dante αναφέρει στη Θεία Κωμωδία: «Ma che prima gennaio tutto si sverni per la centesma ch'è là giu negletta» (Paradiso XXVII, 142-143).

   Για το λόγο αυτό, κατά το έτος 1582 μ.Χ. εισήχθη το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο μειώνει το σφάλμα σε μόλις 26 δευτερόλεπτα (μία ημέρα κάθε 3323 χρόνια περίπου).

   Μετά τη γέννηση του Χριστού είναι δίσεκτους καιρούς τα χρόνια ο αριθμός των οποίων διαιρείται με το 4. Πριν από τη γέννηση του Χριστού, όμως, δεν υπήρχε σταθερό κανόνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή του κανόνα της ανατέθηκε στη διακριτική πολιτικές αποφάσεις: ήταν μόνο ο Οκταβιανός Αύγουστος (8 π.Χ.) να επιβάλει τον τελικό προσδιορισμό της ετήσιας δίσεκτο καισαρική.

   Το πρώτο δίσεκτο έτος ήταν 45 π.Χ., έτος κατά το οποίο το νέο ημερολόγιο τέθηκε σε ισχύ. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται το έτος σύγχυση, δεδομένου ότι έπρεπε να προστίθενται 85 ημέρες για να αντισταθμίσει την συσσώρευση των σφαλμάτων του παρελθόντος και να αποκαταστήσει την εαρινή ισημερία της 25ης Μαρτίου. Προκειμένου προστέθηκαν δύο μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μία από τις 33 ημέρες και η άλλη από 34 ημέρες.

   Η σύγχυση αυτή είχε διάφορες συνέπειες για τα επόμενα 50 χρόνια μέχρι περίπου στο 8 μ.Χ.. Στην πραγματικότητα, μετά το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα (44 π.Χ.) διαπράχθηκαν διάφορα λάθη κάνοντας δίσεκτους καιρούς πολλοί δεν δίσεκτους καιρούς. Ήταν τότε τον Αύγουστο σε 8 π.Χ. ότι, για να διορθώσετε το σφάλμα, διέταξε ότι ένας αριθμός δίσεκτους καιρούς δεν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί δίσεκτους καιρούς.

   Δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων σχετικά με το τι πραγματικά χρόνια ήταν δίσεκτο πριν αναδιοργάνωση Αυγούστου, απλή υπόθεση είναι ότι ήταν 45 π.Χ., 42 π.Χ., 39 π.Χ., 36 π.Χ., 33 π.Χ., 30 π.Χ., 27 π.Χ., 24 π.Χ., 21 π.Χ., 18 π.Χ., 15 π.Χ., 12 π.Χ., 9 π.Χ. και 8 μ.Χ. (παρακάμπτοντας τα δίσεκτα έτη 5 π.Χ., 1 π.Χ. και 4 μ.Χ.). Θα έχουν παρεξηγηθεί η ένδειξη να περιλαμβάνει ένα δίσεκτο έτος μετά από τρεις κανονικές χρόνια, εισάγοντας ένα δίσεκτο αντί χρόνια κάθε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δίσεκτο έτος (δηλαδή ένα κάθε τρεις αντί για μία κάθε τέσσερα).

Dionysius Exiguus (Ιδρυτής του ιστορικού χρονολογία γενική)

   Μέχρι το τέλος του Ρεπουμπλικανικού περιόδου (έτος 46 π.Χ.), το Ιουλιανό ημερολόγιο απαριθμεί τα χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Ρώμης (Ab Urbe Topped) μέχρι τη χριστιανική περίοδο μετά από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο.

   Κατά το έτος 525 μ.Χ., Διονύσιος ο Small (Λατινικά: Dionysius Exiguus), μια μαθημένη μητρική του Μονακό Σκυθία, που ζούσε στη Ρώμη, μεταξύ του τέλους του πέμπτου και στις αρχές του έκτου αιώνα, ανέπτυξε την χρονογράφου υπολογισμούς στη βάση του συστήματος "Anno Domini" (η λεγόμενη χριστιανική εποχή).

   Η παπική καγκελάριος έδωσε το καθήκον να αναπτύξει μια μαθηματική μέθοδο για να προβλέψει την ημερομηνία του Πάσχα, σύμφωνα με τον κανόνα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Νίκαιας (ονομάζεται επίσης "αλεξανδρινός κανόνας»).

   Διονύσιος ο Small κατανοητό ότι οι ημερομηνίες του Πάσχα επαναλαμβάνονται κυκλικά κάθε 532 χρόνια με το Ιουλιανό ημερολόγιο (το ημερολόγιο που ίσχυε κατά το χρόνο) και συνέταξε πίνακα (παρακάτω απόσπασμα), το οποίο περιείχε μια λίστα με τις ημερομηνίες καθ 'όλη τη διάρκεια του αυτός ο κύκλος:

  A       B      C       D    E          F                  G            H
532   10   nulla    4   17   5 Aprilis       11 Aprilis     20
533   11     11      5   18   25 Martius   27 Martius    16
534   12     22      6   19   13 Aprilis     16 Aprilis     17
… … … … … … … …

όπου:
Α = ημερολογιακό έτος;
Β = αριθμός των indictio;
C = EPAct;
D = ανταγωνιστής;
E = αριθμός του κύκλου του φεγγαριού;
F = ημερομηνία του Αλεξανδρινού πασχαλινή πανσέληνος;
G = ημερομηνία της Αλεξανδρινής Κυριακή του Πάσχα;
H = ηλικία του φεγγαριού κατά την ημερομηνία του Αλεξανδρινού πασχαλινό Κυριακή.

   Ο πίνακας του Διονυσίου υιοθετήθηκε επίσημα και χρησιμοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία μέχρι το Γρηγοριανό μεταρρύθμιση, η οποία έλαβε χώρα κατά το έτος 1582, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη μεταρρύθμιση, η χρήση ακόμα.

   Κατά τη σύνταξη του πίνακα ημερομηνίες του Πάσχα, Διονύσιος επέλεξε να αριθμήσετε τα χρόνια σύμφωνα με ένα κριτήριο το οποίο είναι εντελώς νέο, σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή (από την ίδρυση της Ρώμης ή από την αρχή της βασιλείας του Διοκλητιανού ή από την αρχή του χρόνου, η τελευταία υπολογίζεται σύμφωνα με τη συμβατική ηλικία του Βιβλικού πατριάρχες), που ήταν να μετρήσει "ab Incarnatione Domini nostri Jesu Christi", που σημαίνει "από την ενανθρώπιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού."

   Διονύσιος υπολογίζεται ότι το έτος της ενσάρκωσης (25 Μαρτίου) από τον Ιησού Χριστό, το ίδιο με τη γέννηση (25 Δεκεμβρίου), συνέπεσε με το έτος 753 μετά από ου έτους από την ίδρυση της Ρώμης (Ab Urbe Topped).

   Διονύσιος δεν ασχολήθηκε με το θέμα του αριθμού των ετών πριν από τη γέννηση του Ιησού Χριστού, στην πραγματικότητα, μόλις αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο να αποκαλούμε «έτος 1 π.Χ." το 753 χρόνια μετά την ου έτους από την ίδρυση της Ρώμης.
  
   Στην πραγματικότητα, ο Διονύσιος ονομάζεται "έτος 1 μ.Χ.», το οποίο ακολουθεί «έτος 1 π.Χ.", το πρώτο έτος της χριστιανικής εποχής, δεν υπάρχει "έτος 0 μ.Χ.», ο Διονύσιος δεν γνωρίζουν το "0", στην πραγματικότητα, η λατινική λέξη "nulla" στην τρίτη στήλη του πίνακα του Πάσχα δεν σημαίνει "0".

   Στη μεσαιωνική Ευρώπη, το "0" δεν εισήχθη μέχρι τη δεύτερη χιλιετία της χριστιανικής εποχής.

   Έτσι, είναι ο ιδρυτής της χριστιανικής εποχής, σήμερα, μαζί με το Γρηγοριανό ημερολόγιο (από το 1582) με διαφορά το πιο εκτεταμένο σύστημα χρονολογική στη γη, ο Διονύσιος ήταν επίσης ο ιδρυτής της ιστορικής χρονολόγησης γενικότερα.

   Διονύσιος υπολόγισε την κανονική ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού με το Ευαγγέλιο και τα ιστορικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, η οποία δεν προσδιορίζει επακριβώς την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού.

   Η παραδοσιακή ημερομηνία για τη γέννηση του Ιησού Χριστού είναι συνεπώς 25 Δεκεμβρίου του έτους 1 π.Χ., μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του έτους 1 μ.Χ..

   Σωστά, σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα, η στιγμή της ενσάρκωσης του Ιησού Χριστού είναι ότι από τη σύλληψη του, όχι από τη γέννησή του, αλλά αν ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την παράδοση, τη σύλληψη και τη γέννηση συνέβη κατά το ίδιο έτος (η σύλληψη γιορτάζουμε την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, ακριβώς εννέα μήνες πριν από τα Χριστούγεννα).

   Η ημερομηνία αυτή αποτελεί τώρα αντικείμενο συζήτησης: ορισμένοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Διονύσιος υπολόγισε λανθασμένα την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού ότι, σύμφωνα με την ερμηνεία των Ευαγγελίων, θα πρέπει να τοποθετείται μεταξύ του έτους 7 και έτος 4 π.Χ..

   Η κοινώς αποδεκτή ημερομηνία για το θάνατο του Ηρώδη του Μεγάλου, του οποίου βασιλεία ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε, είναι στην πραγματικότητα το έτος 4 π.Χ..

   Ο Ιησούς Χριστός, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γεννηθεί μετά την ημερομηνία αυτή, η υπόθεση αυτή δεν σέβεται την παράδοση, που υπολογίζει σε 33 χρόνια, η ηλικία του Ιησού Χριστού κατά τη στιγμή της σταύρωσης του.

   Δεδομένου ότι το Ευαγγέλιο του Λουκά αναφέρει ότι το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή άρχισε "το δέκατο πέμπτο έτος της βασιλείας του Τιβερίου Καίσαρα", κατά το έτος 29 μ.Χ., και ότι η μεταγενέστερη κήρυγμα του Ιησού Χριστού διήρκεσε τουλάχιστον τρία χρόνια, η πρόβλεψη γέννηση του Ιησού Χριστού 7 - 4 ετών, σε σύγκριση με τους υπολογισμούς του Διονυσίου είναι να πούμε ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε σε ηλικία μεταξύ 29+3+7=39 χρόνια και 29+3+4=36 έτη.

   Αντίθετα, εάν οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο Ηρώδης πέθανε σε 3 μ.Χ., μετά τη γέννηση του Ιησού Χριστού, ενώ το 4 π.Χ. έχει σχέση με τον εαυτό του τα παιδιά του στο βασίλειο, ο υπολογισμός του Διονυσίου θα είναι σωστή.

   Η αρίθμηση του Διονυσίου εξαπλωθεί σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, αρχικά στην Ιταλία, στους πίνακες του Πάσχα κύκλους και στα χρονικά. Γύρω από τον έβδομο αιώνα και στα δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα. Στο όγδοο αιώνα διαδόθηκε στις πράξεις των κυρίαρχων φράγκα, και οι Βρετανοί, ενώ στο δέκατο αιώνα, είναι γνωστό σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Γρηγοριανό ημερολόγιο

   Το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι το επίσημο ημερολόγιο των περισσότερων χωρών του κόσμου. Είναι το όνομά του από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος εισήγαγε το έτος 1582, με την παπική βούλα "Inter gravissimas" που εκδίδονται από την κατοικία του στο Villa Mondragone (στο Monte Porzio Catone, Ρώμη). Είναι μια παραλλαγή του ιουλιανού ημερολογίου, η οποία στο παρελθόν ήταν σε ισχύ, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο Luigi Lilio.

   Είναι ένα ηλιακό ημερολόγιο που βασίζεται στον κύκλο των εποχών. Ο χρόνος αποτελείται από 12 μήνες με διαφορετικά μήκη (28 έως 31 ημέρες), για ένα σύνολο 365 ή 366 ημέρες. Τα έτη των 366 ημερών που ονομάζεται δίσεκτους καιρούς.

   Τα ονόματα των μηνών του Γρηγοριανού ημερολογίου είναι οι εξής:
1. Ιανουαρίου (31 ημέρες)
2. Φεβρουάριος (28 ημέρες, 29 σε δίσεκτους καιρούς)
3. Μάρτιος (31 ημέρες)
4. Απριλίου (30 ημέρες)
5. Μαΐου (31 ημέρες)
6. Ιούνιος (30 ημέρες)
7. Ιούλιος (31 ημέρες)
8. Αύγουστος (31 ημέρες)
9. Σεπτεμβρίου (30 ημέρες)
10. Οκτώβριος (31 ημέρες)
11. Νοεμβρίου (30 ημέρες)
12. Δεκεμβρίου (31 ημέρες).

   Οι ημέρες κάθε μήνα που προσδιορίζονται από τους αριθμούς διαδοχικά, ξεκινώντας από το 1. Ετσι, για παράδειγμα, η πρώτη ημέρα του χρόνου είναι η 1η Ιανουαρίου, και η τελευταία είναι η 31η Δεκεμβρίου.

   Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ένα κάθε τέσσερα χρόνια, είναι ένα δίσεκτο έτος (ο αριθμός είναι πολλαπλάσιο του 4).

   Το μέσο έτος (Ιουλιανό ημερολόγιο) σκληρό 365 ημέρες και 6 ώρες (κάθε τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια είναι 365 ημέρες και μία από τις 366 ημέρες).

   Η διάρκεια αυτή δεν ταιριάζει ακριβώς με το μέσο ηλιακό έτος, το οποίο λαμβάνεται από αστρονομικές παρατηρήσεις, μικρότερη από 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, το Ιουλιανό ημερολόγιο συσσωρεύει μία ημέρα αργά το καθένα περίπου 128 χρόνια.

   Μεταξύ το έτος 325, όταν το Συμβούλιο της Νίκαιας ιδρύθηκε τον κανόνα για τον υπολογισμό του Πάσχα, και το έτος 1582 είχε συσσωρεύσει ήδη μια διαφορά περίπου 10 ημέρες. Για παράδειγμα, την άνοιξη, σύμφωνα με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, δεν ξεκινά στις 21 Μαρτίου, αλλά στις 11 Μαρτίου.

   Έτσι, το Πάσχα, που είχε να πέσει από την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της άνοιξης, συχνά ήρθε να πέσουν σε λάθος ημερομηνία.

   Πάπας Γρηγόριος ΙΓ 'συνειδητοποίησε ότι το Πάσχα, με αυτόν τον ρυθμό, θα πρέπει να γιορτάζεται το καλοκαίρι. Εκείνος αποφάσισε ότι ήταν ώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Για να μεταρρυθμίσει το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ 'διόρισε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του μαθηματικού Βαυαρίας Christopher Clavius, ένα Jesuit. Στην εργασία έδωσε μια αποφασιστική συμβολή της Καλαβρίας γιατρός Luigi Lilio, της Σικελίας, μαθηματικός και αστρονόμος, Giuseppe Scala και το μαθηματικό Ignazio Danti της Περούτζια. Για να αλλάξετε το Ιουλιανό ημερολόγιο χρησιμοποιήθηκε μετρήσεις της αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, που δημοσιεύθηκε το 1543 (τη χρονιά του θανάτου του).

   Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να:

1. ανακτήσει τις χαμένες ημέρες, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την ημερομηνία έναρξης της σεζόν με ό, τι είχαμε κατά το έτος 325?
2. αλλάξει το μέσο μήκος του χρόνου, με σκοπό να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του προβλήματος.

   Το Γρηγοριανό ημερολόγιο αμέσως τέθηκε σε ισχύ: 15 Οκτωβρίου 1582.

   Για να ανακτήσει το χαμένο δέκα ημέρες, αποφασίστηκε ότι η ημέρα μετά τέταρτης Οκτωβρίου, 1582, ήταν 15 Οκτωβρίου.

   Επιπλέον, για να αποφευχθεί η διακοπή της εβδομάδας, συμφωνήθηκε ότι 15 Οκτ. ήταν Παρασκευή και, την προηγούμενη ημέρα, 4 Οκτωβρίου, ήταν μια Πέμπτη.

   Για να αλλάξετε τη μέση διάρκεια του έτους, άλλαξε τον κανόνα που αποφασίζει για τα δίσεκτα έτη: σύμφωνα με το νέο κανόνα, τα χρόνια των οποίων η αρίθμηση είναι πολλαπλάσιο του 100 είναι δίσεκτα μόνο αν είναι ακόμη πολλαπλάσιο του 400: δηλαδή, είναι δίσεκτο τα έτη 1600, 2000, 2400 ..., αλλά δεν είναι το δίσεκτο 1700 χρόνια, 1800, 1900, 2100, 2200, 2300, ... . Όλα τα άλλα έτη ο αριθμός των οποίων είναι πολλαπλάσιο του 4 είναι τα δίσεκτα έτη. Στους αιώνες που προηγούνται εξακολουθεί να ισχύει με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στη συνέχεια τα έτη 1500, 1400, 1300, ... είναι δίσεκτο χρόνια.

   Έτσι, στο Γρηγοριανό ημερολόγιο υπάρχουν 97 δίσεκτους καιρούς κάθε 400 χρόνια ... ενώ με το Ιουλιανό ημερολόγιο υπάρχουν 100 δίσεκτους καιρούς κάθε 400 χρόνια. Το μέσο έτος Γρηγοριανό είναι επομένως "3/400 της ημέρας - 10 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα" μικρότερη του έτους Julian: η διαφορά από το ημερολογιακό έτος είναι μόνο 26 δευτερόλεπτα (σε περίσσεια). Η διαφορά αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου μία ημέρα κάθε 3323 χρόνια.

   Έτσι, κατά το έτος 4905 (= 1582+3323) θα πρέπει να καταργηθεί μια μέρα.

   Το Γρηγοριανό ημερολόγιο κερδίζει την ημέρα σε σύγκριση με το Ιουλιανό ημερολόγιο κάθε φορά "άλματα" το δίσεκτο έτος: έτσι η διαφορά, η οποία ήταν 10 ημέρες κατά το έτος 1582, έχει γίνει από 11 ημέρες το 1700 έτος, από 12 ημέρες κατά το έτος 1800 και 13 ημέρες κατά το έτος 1900, κατά το έτος 2100 θα γίνει 14 ημέρες, κατά το έτος 2200 των 15 ημερών, και ούτω καθεξής.